2009. május 28., csütörtök

Mihez kezdesz a GYES után?

Az év elején készült egy nem reprezentatív felmérés arról, hogy a kismamák a szülés után mikor mennek vissza dolgozni, illetve egyáltalán van-e hova visszamenniük.

A családtámogatási rendszer napokban jóváhagyott változása a nők munkapiaci helyzetén igyekszik segíteni azzal, hogy a GYES idejét két évre csökkentik. Az más kérdés, hogy a gyerekek napközbeni ellátásáról az állam nem tud gondoskodni megfelelő számú bölcsődei illetve óvodai férőhely híján.

A felmérés kapcsán volt egy riport az RTL Klub Fókusz című műsorában, ahol kismamákat kérdeztek meg arról, hogyan tovább.



Esetleg Te is kismama vagy? Vagy a közeljövőben szeretnétek babát vállalni? Elgondolkodtál rajta, hogy mihez kezdj a babázás évei után? A babával otthon töltött hónapok-évek nagyon jó időszak arra, hogy valami újba kezdj. Sokan ilyenkor kezdenek el iskolába járni, új szakmát tanulni. Ez az időszak megfelelő az otthonról végezhető munka keresésére is. Minimális befektetéssel akár online vállalkozásba is kezdhetsz.

Mi az az online vállalkozás? Online vállalkozásról beszélhetünk akkor, ha termékeinket az interneten keresztül, vagyis online módon juttatjuk el a vásárlóinknak. A vállalkozás ezen módjához nem kell üzlethelyiséget, irodát, raktárat bérelnünk. Elég egy internetes oldal - egy blog, egy webshop, aukciós oldal - ahol termékeinket népszerűsítjük, megismertetjük a leendő vásárlóinkkal.

Nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Aukciós oldalon való értékesítés nem igényel felhasználói szinttől nagyobb számítógépes tudást. Blogot vezetni ingyenes blogszolgáltatónál - ez sem sokkal bonyolultabb. Saját honlap, vagy webshop üzemeltetése már megkövetel némi tudást, de ez is tanulható. Esetleg nézz körül itt, Ágitól nemcsak a honlap elkészítéséhez, de az online marketinghez, keresőoptimalizáláshoz, az oldal működtetéséhez is remek ötleteket kaphatsz.


2009. május 24., vasárnap

Otthonról dolgozni kész spórolás

Találtam egy a cikket arról, hogy miért is gazdaságosabb otthonról dolgozni. A válság idején nem utolsó szempont :)

Ha otthon dolgozunk, akkor nem kell szekrénnyi "munkaruhát" felhalmoznunk. Otthon tökéletesen megfelel a farmer-póló kombináció is. Most fő is a fejem emiatt. Ugyanis augusztustól újra munkába állok négy évnyi babázás után. Úgyhogy a ruhatáramat alaposan fel kell újítani. Játszótérre, otthonra tökéletesen megfelelt a farmer, nade azt egy bankba mégsem lehet felvenni. Úgyhogy a szabadságomból fennmaradó heteket boltlátogatásokkal fogom tölteni. Lehet sajnálni. Nesze neked pénzügyi válság.


Válság-brék itt is: nőknél a külső


2009. május 21., csütörtök

Te miért panaszkodsz?

A magyar pesszimista nép. Ez egy közhely. Na de miért is? Panaszkodni sokkal könnyebb, mint tenni ellene. Ezért. Nagyon sokan szidják a kormányt, szidják a politikusokat, a körülményeket, a gazdasági helyzetet, a vállalkozókat, és várják, hogy azok a szitkok és a panaszáradat hatására megváltoznak. Van egy rossz hírem: nem fognak.

Megváltozni nekünk kell. Nem arra kell várni, hogy majdcsak csökkentik az adókat, majdcsak emelik a fizetésemet, hanem cselekedni kell. Most itt nem arra buzdítalak, hogy csatlakozz a "kossuthtériekhez", hanem arra, hogy keresd a kitörési lehetőségeket a mókuskerékből. Erre nagyon jó lehetőség, ha belevágsz egy saját vállalkozásba. Erre mit válaszolsz? "Persze-persze, csakhogy honnan szerzek hozzá pénzt? Mondani könnyű, de miből, mikor? A családomra sincs időm, mert sokat kell dolgoznom, hogy úgy-ahogy megéljünk." Ez a negatív hozzáállás nem igazán építő. De ha panaszkodni akarsz, akkor legalább légy kreatív.

2009. május 16., szombat

A sikeres vállalkozó titkai

Nagyon sok tényezőn múlhat egy vállalkozás sikere vagy bukása. Itt dobálózhatnék olyan kifejezésekkel, hogy világgazdasági helyzet, deviza árfolyam, globalizáció. Hozhatnék vállalatgazdasági példákat is: marketing, logisztika, pénzügyek. De én nem ezekkel szeretnék most foglalkozni, hanem a vállalkozóval magával.

A személyiségünket, tudásunkat, munkánkat adjuk bele a vállalkozásunkba, ezért először is magunknak kell "sikeres" személyiséggé válnunk. Hogyan lehetünk sikeresek? Több könyv, magazin, weboldal foglalkozik a témával. A sok tanács, sikerrecept közül én négyet tartok nagyon-nagyon fontosnak. Ezeket a tanácsokat igyekszem követni, remélem a siker sem marad el.

1. Válassz ki egy sikeres vállalkozót, akitől tanulhatsz - lehetőleg olyat, aki a Tiédhez hasonló tevékenységet végez. Tőle lehet tanulni, el lehet lesni a módszereit, ötleteket adhat. (Ha hozzám hasonlóan online vállalkozásba kezdenél, akkor bátran ajánlom Gazdagmami Vida Ágit.)

2. Vágj bele - tegyél is a sikerért. Ha nem adsz fel lottószelvényt, akkor a lottóötös biztos nem lesz a Tiéd. Nézz körül, mit keresnek az emberek, mire van igényük, mit szeretnél csinálni. Tedd meg a kezdő lépéseket. Ha csak álmodozol a sikerről, álmodozol a saját vállalkozásról, attól az nem fog megvalósulni.

3. Ajánld magad, a termékedet, a szolgáltatásodat - lehet Neked bármilyen jó terméked, nyújthatsz bármilyen jó szolgáltatást, lehetnek bármilyen alacsony áraid, ha kevesen tudnak Rólad, akkor a várt siker is elmarad. Nem kell sok pénzt rákölteni, az interneten például akár ingyen is megismertetheted magadat a reménybeli vásárlóiddal.

4. Legyél kitartó - ne veszítsd szem elől a céljaidat, segítenek legyőzni félelmeidet, lustaságodat, az ellenszurkolók táborát. Az igazi bevételekre lehet, hogy hónapokat kell várnod, az is lehet, hogy egy évig is eltart. Persze azzal is tisztában kell lenni, hogy mikor kell feladni. Ehhez mondjuk meg lehet nézni a konkurenciát, ők mikorra futottak be. Ha biztos vagy benne, hogy jó az amit csinálsz, akkor az eredmény sem fog elmaradni.


Kapcsolódó bejegyzések:


Elég motivált vagy?
Célkitűzés - eszik vagy isszák?
Hogyan lesz honlapom?




2009. május 10., vasárnap

Hogyan lesz honlapom?

Többször is oda lyukadtam ki az internetes pénzforrások keresése közben, hogy ha nem csak zsebpénzre valót akarok keresni, akkor saját honlapot kell készítenem. Na de hogyan? Nem vagyok informatikus!

Barátom, a Google segítségével keresgéltem egy kicsit az interneten, és számos olyan oldalat találtam, amely az online vállalkozásokkal, online vállalkozókkal foglalkozik. Fel is iratkoztam hírlevelekre, letöltöttem jópár ingyenes e-bookot. De ezek vagy csak általánosságban foglalkoztak a témával, vagy pedig online marketinggel foglalkoztak. Egyik sem adott hasznos információt ahhoz, hogyan is fogjak hozzá.

Voltak ugyan fizetős e-bookok is, de az ingyenesen nyújtott tartalom nem győzött meg engem arról, hogy a pénzért árult könyvekben találok hasznos információkat.

Egészen véletlenül találtam rá Vida Ági oldalára, a gazdagmami.hu-ra. Végigolvastam jó pár blogbejegyzést. Ez volt az, amit kerestem! Már a blogbejegyzéseiben nagyon sok hasznos információt kaphat az érdeklődő.

Még a télen tartott Ági egy ingyenes webináriumot is, ami aztán tényleg meggyőzött arról, hogy jó helyen járok, és eldöntöttem, hogy amint tehetem, megvásárolom a Gazdagmami tanfolyam oktató CD-it.

A tanfolyam tényleg az alapokkal kezdi - piackutatással: milyen témák érdeklik az embereket, milyen a konkurencia, mekkora fizetőképes kereslet lehetséges. De már csak a honlapkészítéses rész miatt is érdemes volt beruháznom a tanfolyamba. Tényleg szájbarágósan, laikusoknak is érthetően magyarázza el teendőket. Mivel ő sem informatikus, nincs tele az anyag szakzsargonnal, érthetetlen szavakkal.

Az oktató videók nagy részét már átfutottam, de az igazi tanulás még előttem áll. Már megvan az ötlet, hozzá kellene állni a megvalósításnak. Majd igyekszem beszámolni arról, hol is tartok.

Ha Te is gondolkodtál már egy saját honlapon, csak nem tudod, hogyan is fogj hozzá, bátran ajánlom Neked is Ágit és a Gazdagmami tanfolyamot.

2009. május 7., csütörtök

Elég motivált vagy?

Mi motivál Téged? Mit csinálsz, hogy megtaláld azt, ami Téged valóban motivál céljaid eléréséhez? Van egy mondás: mindent lehet, csak akarni kell. Ha nincs meg az akarat, a miért, akkor bármihez is fogsz, az bukásra van ítélve.

Ahhoz, hogy ne csak úgy legyünk a világban, szükségesek a célok. Mi az, amit el akarunk érni a magánéletünkben? Mi az, amit el akarunk érni a munkánkban? Ezekre a kérdésekre általában minden embernek van válasza: gyerek(ek)et akarok, saját lakást akarok, jobban fizető munkát akarok.

De miért is akarom? Azért, hogy jobb életem legyen? Ez nem jó motiváló erő, mert túl általános. Azért akarok gyereket, mert szeretném látni őket felnőni, szeretném látni a boldogságtól sugárzó arcukat. Ez már sokkal jobb válasz, ugye? Miért akarok jobban fizető munkát? Azért, hogy be tudjam fizetni a számláimat. Ez is eléggé motiváló lehet.

A célok megléte fontos a sikerhez, de mit sem érnek, ha nincs, ami motiváljon azok elérésére. Ha ez a cél-motiváció páros olyan erős, hogy szinte egész nap ez jár a fejedben, ezzel kelsz, ezzel fekszel, és persze teszel is a megvalósulás érdekében, akkor borítékolható a győzelem. A Szentírásban is olvashatod: kérjetek és megadatik!

2009. május 5., kedd

Egy egyszerű internetes pénzkeresési lehetőség

Egy korábbi bejegyzésemben írtam a PPC alapú reklámokról, mint például az Adsense vagy az Etarget. Ha van egy blogunk, amit saját kedvünkre írogatunk, akkor ilyet kirakhatunk az oldalunkra, és ebből bevételünk származhat. Minél nagyobb a látogatottsága a blogunknak, annál többet kereshetünk.

Vannak olyan oldalak, amelyeket eleve sokan látogatnak, mint például a lap.hu oldalak, vagy más hasonló linkgyűjtemények (linkcenter.hu, linkpark.hu...). Ha találsz egy olyan kategóriát, amely még létezik, és van napi 10-20 perced vele foglalkozni, akkor egy ilyen oldallal is kereshetsz pénzt.

Nem igényel különösebb informatikai tudást, elég ha tudod használni az inernetes alkalmazásokat. A felületet a szolgáltatók biztosítják, ha jóváhagyják a témádat, akkor már neki is láthatsz linkeket gyűjteni. Azt tudni kell, hogy egy-egy ilyen oldal linkjei között lehetnek átfedések, de nagy részüknek egyedinek kell lenniük. A linkeket minden ellenszolgáltatás nélkül kell feltenni az oldalra, ha az témájában illeszkedik. Vagyis a kihelyezésért nem lehet pénzt kérni.

A szolgáltatók általában biztosítanak az oldalak szerkesztői részére reklámhelyeket. Ezeket felhasználhatod arra, hogy ide tegyél ki például Adsense hirdetést. Megkereshetsz cégeket, amelyek tevékenysége az oldal tartalmához kapcsolódik, és megpróbálhatod nekik kiadni a reklámhelyet. De ha van saját oldalad, saját terméked, akár azt is reklámozhatod az oldalon keresztül.

2009. május 4., hétfő

MLM az interneten

A Multi Level Marketingről (MLM) már bizonyára hallottál. Ha máshonnan nem, akkor az Avon révén.

A lényege, hogy személyes ajánlás révén értékesítik a termékeket. Az ajánlók kétféle jövedelmet szerezhetnek a rendszerben: egyrészt árrésként, másrészt pedig az általuk meghívott újabb ajánlók értékesítéseiből jutalékra jogosultak. Magasabb szinteken lehetnek másféle juttatások is, de ezzel most nem akarok foglalkozni.

Hogyan jön az MLM az internetes pénzkereséshez?

Ha olyan hirdetéseket találsz akár netes apróhirdetésekben, akár a Google hirdetések között, ahol pénzkeresési lehetőséget ajánlanak fel, akkor becslésem szerint kb. 90% az esélye annak, hogy ez valamilyen MLM beszervezési ajánlat. De az is lehet, hogy több.

Vagyis az internet nagyon jó kommunikációs csatorna, nagyon sok emberhez eljuthat az üzenet. Nem kell leendő újabb értékesítő reményében úton-útfélen győzködni az embereket, hanem azok találnak ránk, akiket komolyan érdekel ez a munka.

Bár a legtöbb MLM-es tanácsadó újabb tanácsadó-jelöltek keresésére használja fel az internetet, de nemcsak ez az egyetlen felhasználási lehetőség. A termékek ismertetésére, népszerűsítésére, és végsősoron az eladásra is használható az internet.

Ha valamilyen MLM hálózatban érdekelt vagy, akkor az üzleted fellendítéséhez ki ne hagyd az internetet! Készíthetsz webshopot a termékeknek, vezethetsz blogot, amiben a termékekről írsz. Egy újabb blogot felhasználhatsz arra, hogy partnereket találj az értékesítéshez. Manapság már nagyon sok hálózat támogatja tagjait például kész hírlevél-sorozattal, vagy a honlap-készítésben nyújt segítséget.

2009. május 2., szombat

Karrierlehetőség kisgyerekes anyáknak

Egy ideje kering már a neten ez a levél, legutóbb egy kedves ismerősömtől kaptam e-mailben. Hadd kívánjak ezzel boldog Anyák napját az összes anyatársamnak!

Csak egy Anya?


Egy nőtől, aki éppen a jogosítványát akarta megújítani a megyei hivatalban a hivatalnok hölgy megkérdezte, hogy mi a foglalkozása. A nő hezitált, nem igazán tudta, hogyan határozza meg a munkáját.
"Úgy értem,"-magyarázta a hivatalnok- ''van munkája, vagy csak egy...?"
''Persze, hogy van munkám,"- csattant fel a nő, ''Anya vagyok."
''Az anyaság nem számít foglalkozásnak, a háztartásbeli a megfelelő szó!"-hangsúlyozta a hivatalnok.

Egészen addig a napig nem is jutott eszembe a történet, amíg egyszer csak ugyan ebbe a szituációba nem kerültem a polgármesteri hivatalban. A hivatalnok láthatóan egy karrierista hölgy volt, kiegyensúlyozott, hatékony és megszállottja az olyan fontosnak hangzó címeknek, mint: "Hivatali Vallató" vagy ''Városi Nyilvántartó".
''Mi a foglalkozása?"-kérdezte.
Mi késztetett rá, hogy ezt válaszoljam, nem tudom. Csak úgy kibuktak belőlem a szavak.
''Tudományos munkatárs vagyok a gyermekfejlődés és emberi kapcsolatok területén.''
A hivatalnok megdermedt, a golyóstoll megállt a kezében és úgy nézett rám, mint aki rosszul hall. Megismételtem lassan, kihangsúlyozva a fontos szavakat. Majd csodálattal néztem, amint a kijelentésemet fekete nyomtatott betűkkel a hivatalos nyomtatványra írta.
''Megkérdezhetem,"-kezdte a hivatalnok érdeklődéssel-"Pontosan mit csinál ezen a területen?"
Hűvösen, minden izgatottság nélkül a hangomban, hallottam magam válaszolni:
"Továbbképző kutatómunkát végzek, (amit az anyák) laboratóriumban és terepen,
(általában úgy mondom a házban és a házon kívül). A főnökömnek dolgozom, (az Úrnak elsősorban, aztán az egész családnak) szereztem már négy elismerést (mind lány). Természetesen ez a munka az egyik legelhivatottabb a földön, (akar valaki ellentmondani?)
és gyakran napi 14 órát dolgozom (a 24 közelebb áll a valósághoz). De a munkám több kihívást tartogat, mint a legtöbb átlagos karrier és az elismerés sokkal kielégítőbb, mint pusztán a pénz.''

A hivatalnok egyre növekvő elismeréssel töltötte ki a nyomtatványomat, felállt és személyesen kísért az ajtóhoz.

Amint ráhajtottam a kocsifelhajtónkra, a csodálatos új karrieremben elmerülve, szaladtak elém a laborasszisztenseim-13, 7 és 3 évesek. Az emeletről hallottam a gyermekfejlődési programunk
új kísérleti modelljét (egy 6 hónapos kisbabát), amint egy új hangmintát tesztelt. Úgy éreztem, csapást mértem a bürokráciára! Úgy tűntem fel előttük, mint aki sokkal előkelőbb és nélkülözhetetlenebb az emberiség számára, mint "csak egy másik Anya''.

Anyaság! Micsoda nagyszerű karrier! Különösen, ha egy cím is van az ajtón. Akkor a Nagymamák "Vezető tudományos munkatársak a gyermekfejlődés és emberi kapcsolatok területén '', és a Dédnagymamák ''Ügyvezető tudományos munkatársak"? Szerintem igen!És hiszem, hogy a nagynénik "Tudományos munkatárs helyettesek".